Biodynamika w Château Mazeyres

Alain Moueix wyjaśnia swoje podejście do winnictwa

Biodynamika w Château Mazeyres

« Rozpoczęcie konwersji na rolnictwo ekologiczne, a następnie biodynamikę reprezentowało w swoim czasie poważną zmianę. Decyzja ta nie była pozbawiona poczucia wykroczenia, a nawet przygody i niezawodnie poparta intuicją. Ewidentnym było, że jako rolnik, nie mogłem przyjąć, ani podtrzymywać metod uprawy angażujących nas trwale w bezkrwistą, dotkniętą śmiercionośną energią, ścieżkę. Więcej niż gorliwy zwolennik antropozoficznej ideologii Rudolfa Steinera, który wyznaje jej granice i która reprezentowała dla mnie tylko środek do celu, byłem bardzo ciekawy niemieckiej tradycji idealistycznej, w dużej mierze reprezentowanej przez dzieła Goethego. Szukałem języka, który byłby zarówno pokorniejszy, jak i bogatszy niż ścisły język agronomii, nauki i ekonomii. Nie byłem zadowolony z klasycznego modelu, który w moich oczach był pozbawiony wizji, niezależności i duchowości. Pomimo mojej pozycji jako menadżera domeny winiarskiej i oczywistej odpowiedzialności ekonomicznej wynikającej z tego stanowiska, pojęcie wydajności wydawało mi się w niektórych miejscach równie nieadekwatne, jak pojęcie użyteczności, jeśli chodzi o miłość.

Podstawy wiedzy i praktyki zdrowego rozsądku, które przekazuje nam tradycyjne rolnictwo, jeśli zachowało środki działania, stanowiły z pewnością opokę mojej świadomości. Musiałem jednak zreaktualizować wiele pojęć i biodynamika przyniosła mi najbardziej wiarygodne odpowiedzi. Wino dotyka Człowieczeństwa. Jest to warunek wstępny do jakichkolwiek innych kwestii. Ten, który przybliża nas do tematu, którym nie jest nic innego, jak tylko przyczynić się do rozkoszowania się smakiem, do kultury smaku, do postępu szlachetnego uniesienia.

Wino pozwala mi brać udział w obiegu ekonomicznym, będąc wyposażonym w odpowiedzialność, by zapewniać jego nieskazitelność na każdym etapie dzieła. Mógłbym posunąć się nawet do zainteresowania tym, co dzieje się z produkowanym przez nas winem, na każdym etapie jego życia, aż po [ludzki] organizm...

[W orientacji biodynamiki] poświęcamy  czas na przemyślenia i przykładamy uwagi do zachowania harmonii między miejscem i jego historią, Terroir i jego specyfiką, człowiekiem i pełną realizacją jego wkładu. Nasza rola jako przedsiębiorcy musi mieć wartość polityczną i wymaga świadomości i przejrzystości, która wzmaga oddech działalności i przyszłości miejsca [w którym pracujemy]. Te realia odżywiają obecnie moją codzienną praktykę i zapewniają jej niezbędną plastyczność. Moja praca nad utrzymaniem kruchej i zagrożonej równowagi, jest niezaprzeczalnie pokrewna z linoskoczkiem. Pory roku składają się z uważnego słuchania i cierpliwej integracji elementów różnej natury, przyczyniających się do nieodzownie do całości, którą staram się chronić przed ubytkami i zbyt wyraźną nierównowagą.

To zdecydowanie praca zespołowa. To również droga otwartości, by dopuścić do procesu to, co ze świata zewnętrznego, może go wzbogacić i wyrazić jego ostateczną rację bytu. Dbałość o to, co ostatecznie znajdzie się pod skórą. »

 

A ponieważ polityka korzysta z innych nauk praktycznych, a ponadto określa, co robić, a czego zaprzestać, cel tej nauki obejmie cele innych nauk; wynika z tego, że ​​celem polityki będzie właściwie ludzkie dobro. Arystoteles (384 pne - 322 pne)

 

Zobacz wina Château Mazeyres w kolekcji WineMeMore