Biodynamika w Château Pontet-Canet

 

W 2004 roku domena Pontet Canet realizuje pierwszą próbę uprawy biodynamicznej na 14 ha winorośli. Uzyskane z tej praktyki wina są znakomite, bardziej krystaliczne i o żywszej kwasowości. Bardzo szybko Alfred (Tesseron - wlaściciel) prosi Jean-Michela (Comme - zarządcę domeny) o rozszerzenie praktyki biodynamiki na całość winnicy. Decyzja ta stała się zaangażowaniem, wyzwaniem i premierą dla Grand Cru z klasyfikacji Médoc.

 

Biodynamika w winnicach Pontet-Canet

 

Od tego dnia, każdy Millésime przynosił zasoby nowych informacji i pomagał gruntownie pogłębiać wiedzę o terroir. Wytrzymałość szczepów na choroby jest obecnie lepiej znana, podejście do parceli stało się bardziej indywidualne, w nieustannym szacunku do wartości biodynamiki. Abolutnie wymagająca, bezwzględnie egzekwuje szczerość, pragmatyzm i przejrzystość.

Od 2008 roku parcele winnicy Pontet-Canet uprawiane są przy pomocy koni bretońskich.

 

Konie bretońskie w winnicach Ponet-Canet

 

Od 2010 roku, wina z Château Pontet-Canet posiadają certyfikacje ekorolnictwa - Ecocert i rolnictwa biodynamicznego - Biodyvin na całą powierzchnię winnic, a od 2014 roku również certyfikację Demeter.

 

Zobacz wina Château Pontet-Canet w kolekcji WineMeMore