Chai & Cuvier w Château Ferrière

Chai, to coś więcej niż zwykła piwnica. To miejsce spoczynku a zarazem konserwacji wina w beczkach jak i w butelkach. 

Każde Chai posiada swojego opiekuna: Maître de Chai, sprawującego nadzór nad produkcją wina od zbiorów winogrona, aż po efekt końcowy w butelce.

Château Ferrière, w roku 2013 pod batutą słynnego architekta Fabien Pédelaborde, odnawia całkowicie swoje Chais.

Chais Château Ferrière

Powiększenie i nowa ergonomia powierzchni jak i upiększenie struktury podniosło standard domeny do prestiżu Grand Cru. Posiadanie dwóch Chais, umożliwia przechowywanie beczek z winem pod względem okresu starzenia się. Okres leżakowania wina to maksymalnie 24 miesiące. Piwnice są klimatyzowane jak i wilgotne. Temperatura piwnicy, utrzymuje się w granicach od 14 do 16 stopni gdzie wilgotność stanowi 80%. W piwnicy pierwszego roku starzenia się, beczki znajdują się częściowo w ziemi. Naturalna ziemia i wilgotność, dodają im wilgoci jak i świeżości. Podczas drugiego roku starzenia się, beczki układane sa w drugiej chai na wysokość w pięciu poziomach co daje możliwość ekstrakcji grawitacyjnej. Metoda ta ogranicza zawieszanie się osadu w beczkach.

Cuvier, to lokal, w którym znajdują się cuves czyli kadzie. W tym okresie moszcz pozostaje z ciałami stałymi grona zamieniając się z czasem w wino. Château Ferrière, posiada 16 betonowych i 4 drewniane kadzie. Każda z nich ma inne zastosowanie i posiada możliwość termoregulacji. Ich wielkość została odpowiednio dobrana biorąc pod uwagę wydajność grona na danej parceli (terroir, odmianę jagody jak i wiek winorośli).

Cuvier Château Ferrière Margaux Grand Cru Classé 
Zobacz wina Château Ferrière w kolekcji WineMeMore