Chais w Château Durfort-Vivens

Château Durfort-Vivens

Co w beczce piszczy?

Prawie połowa beczek, używanych w Chai Château Durfort-Vivens, jest odnawiana co roku.

Zasadniczą cechą dębowej beczki jest przede wszystkim, powolne utlenianie się jak i wysoka jakość. To właśnie powolna wymiana z powietrzem zewnętrznym, pozwala na sublimację wina. Czym cześciej beczka używana jest do produkcji wina, tym bardziej pory jej drewna ulegają zatykaniu się z powodu kwasów win, garbników czy antocyjanów.

Beczka, używana kilkakrotnie do produkcji wina, staje się zwykłym pojemnikiem bez wartości dodatnich.

Nowa beczka, gwarantuje winom lepszą higienę niż beczki stare, które podlegają ścisłym kontrolom tak aby do wina nie dostały się nieproszone związki. Winifikacja w nowych beczkach, to przede wszystkim aromaty, większa precyzja jak i mikrodotlenianie.

Bednarze wynieśli kunszt produkcji beczek na poziom sztuki i potrafią dostroić naturalne aromaty drewna do konkretnych potrzeb domeny.

Cuvier Château Durfort-Vivens

Wątkiem przewodnim w Chais Durfort-Vivens jest szacunek dla żywej materii... rośliny, owocu przekształcającego się stopniowo w moszcz, a w końcu nektar stający się zalążkiem wielkiego rocznika.

Jako żywa istota par excellence, wino rodzi się, rozwija, dojrzewa, wkraczając w dorosłość po 18 miesiącach.

To w ciszy Chais, czas dokonuje swego dzieła. Czereśnia odsłania jedwabisty miąższ, czarna porzeczka dojrzewa, a fiołek - kwintesencja aromatu charakterystyczna dla tego Cru - otwiera swoją koronę i uwalnia ku radości najbardziej wyczulonych zmysłów, słodki zapach wiosny...

 

Zobacz wina Durfort-Vivens w kolekcji WineMeMore