Czym jest "Terroir"?
Terroir to z definicji obszar terenu, ale w przypadku wina nie należy ograniczać znaczenia tego słowa do geograficznego wymiaru winnicy.
Gleba, klimat, ekspozycja, pochylenie terenu, rodzaj winorośli i człowiek, są nieodzownymi składnikami Terroir. Wpływają one na typowość wina. Wino wyprodukowane z winogron zebranych na określonej parceli nabiera oryginalnych właściwości organoleptycznych, unikalnego charakteru, którego nie znajdzie się w żadnym innym winie, nawet opracowanym z winogron identycznej odmiany pochodzących z sąsiedniej parceli.
Wieki obserwacji i empiryzmu pozwoliły winiarzom na wybór najlepszych gruntów, metod uprawy i odmian winorośli dostosowanych do warunków parceli. To ich zaangażowanie, doświadczenie i kunszt w uprawie i elaboracji wina waloryzuje typowość Terroir. Dlatego określenie Terroir jest zarazem wyrażeniem jakości.
Na przestrzeni wieków Terroirs zostały wyróżnione w prestiżowych klasyfikacjach, takich jak 51 Grands Crus w Alzacji, czy też Grands Crus 1855 w regionie Bordeaux.
We Francji, koncepcja Terroir jest podstawą systemu kontrolnego pochodzenia wina AOC ( Appellations d’Origine Contrôlée ).
Racją bytu AOC jest waloryzacja środowiska naturalnego (gleby, klimatu) przez ludzkie praktyki odziedziczone z tradycji i umożliwiające uzyskanie oryginalnego, niemożliwego do odtworzenia produktu, którego podstawowe cechy są związane z miejscem zbiorów.
AOC gwarantuje jakość, niepowtarzalny charakter wina i jego pochodzenie. Winiarz będzie wyrażał kwintesencję Terroir jaką jest Wino z większą lub mniejszą finezją na miarę swoich umiejętności.