Grawitacja i inżynieria Eiffela w służbie świetności wina

CUVIER / kyvje/

francuski rzeczownik rodzaju męskiego.

1. W winnictwie: Kadź, pojemnik, do którego wysypywane są kosze winogron podczas winobrania.

2. Definicja według metonimii narzędzia: Piwnica, w której zainstalowano prasy do wina i kadzie.

W 1895 r. pomimo kryzysu filoksery i mączniaka prawdziwego, właściciel Pontet-Canet Herman Cruse inwestuje w odnowę posiadłości. Charles Skawiński ówczesny zarządca zatrudnia ucznia Gustawa Eiffela do konstrukcji rewolucyjnej piętrowej winiarni, której drewniane kadzie napełniane były za pomocą grawitacji, mechanizmem platformy cyrkulującej na szynach na pierwszym piętrze.

Grawitacyjny drewniany Cuvier Château Pontet-Canet

Dzisiaj Pontet-Canet nawiązuje do tej zasady grawitacji, odnawiając drewniane kadzie i dostosowując je do współczesnych warunków. W 2005 roku winiarnia "Nicole" została zainaugurowana na tych samych zasadach, co jej poprzedniczka (prawo grawitacji, bez presji czy pompowania).  Składa się ona z 32 małych, ściętych, betonowych zbiorników (80 litrowych zamiast 150 litrowych uprzednio). Wykorzystanie drewna i betonu pozwala na doskonałą inercję cieplną podczas winifikacji czerwonych win o dużym potencjale starzenia i wpisuje się w ciągłe dążenie do doskonałości, dewizę jaką kieruje się rodzina Tesseron przy produkcji wina.

Obecne niemal 100% win domeny jest klasyfikowane jako « wielkie wina ».

Betonowy Cuvier "Nicole" Château Pontet-Canet

Zobacz wina Château Pontet-Canet w kolekcji WineMeMore