Tymczasem w winnicy. Część II.

 

Przebudzenie winorośli, albo wzruszenie potęgą Życia...

Łzy winorośli…

Wiosna. Kończy się zimowy sen winorośli. Rozpoczyna się jej roczny cykl wegetacyjny. Winorośl została przycięta podczas zimy, co pozostawiło otwarte rany na końcu pędów.

Przy pierwszym ociepleniu gleby sok zaczyna krążyć w roślinie i dociera do końca gałęzi, skąd kapie na poziomie jeszcze nie zagojonych ran. Dla winiarza to znak wznowienia aktywności systemu korzeniowego winorośli. Ilość soku, który wypływa z ran, zależy od momentu przycinania winorośli. Przycinanie w okresie przebudzenia rośliny, wiąże się z utratą dużej ilości soku. Tak więc, w zależności od terroir i sposobu, w jaki prowadzone są winorośle, każda straci od pół litra do pięciu litrów soku.

Płacząca winorośl. Wiosna w winnicy. Początek cyklu wegetacyjnego.

Czas goi rany…

Wzdłuż pędów winorośli pojawiają się pąki, zwane również okami. Pączek składa się z ochronnej koperty (cienkich ochronnych łusek) utworzonej podczas zimy. Na jego końcu znajduje się ochronna bawełna, która ma wełnisty wygląd. Nazywa się to „wacikiem”.

Każdy pączek zawiera pączek główny i pączek wtórny, zalążki grona i liści.

Po zagojeniu się ran układ krążenia rośliny jest napięty. To napięcie w połączeniu z efektem wilgotności i temperatury (co najmniej około 10 ° C) powoduje pęcznienie pąków i pojawienie się na ich czubku „zielonego koniuszka” (pointe verte).

Pąki ostatecznie pękają. Ta eksplozja to « débourrement ».

Łuski ochronne rozchylają się odsłaniając drobny pęd, z którego wyłonią się nowe liście. Z każdego pączka narodzi się więc nowa gałąź. Pąki pozostają jednak bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki.

Pękanie pąka występuje 20 i 35 dni po “płaczu” winorośli. Wczesna eksplozja pąków stanowi element klasyfikacji odmian winogron. Zależy to jednak od czynników zewnętrznych w stosunku do odmiany winorośli, takich jak klimat, typ i nagrzanie gleby, a także moment, w którym winorośl została przycięta.

Późne przycinanie, zwane także zielonym przycinaniem, może opóźnić otwarcie pączków o dwa tygodnie. Praktykowane jest głównie na obszarach, gdzie można obawiać się późnych przymrozków, w celu opóźnienia pęknięcia pąka i uniknięcia zagrożenia mrozem. Winiarz musi wówczas usunąć wszystkie młode pędy.

 

Débourrement - eksplozja pąków winorośli

 

Z cyklu "Tymczasem w winnicy": 

O naturze płodności: samodzielna winorośl

O krytycznej roli przycinania w cyklu życia winorośli