Zrównoważony rozwój w Malartric Lagravière
Rodzina Bonnie, od czasu zainstalowania się w pięknej posiadłości Malartric Lagravière usytuowanej na malowniczym, wysokim tarasie, głęboko wyciętym przez potok Eau Blanche i jego dopływy, przykłada szczególnej uwagi do wyjatkowego środowiska swoich winnic. Zakorzenione w głębokich na 8 metrów żwirowych wyspach z epoki czwartorzędu winorośle Malartric Lagravière korzystają z wysokiej jakości gleb, powstałych na najpiękniejszym żwirowym grzbiecie Léognan.
Szacunek dla natury wybiega ponad certyfikaty ekologiczne (świadomego rolnictwa w 2008 roku i Haute Valeur Environmentale w 2015) i ujawnia się na codzień nie tylko w świadomym prowadzeniu winnic, ale również w zarządzaniu całą eksploatacją (zabudowaniami mieszkalnymi, parkiem i ogrodem), mającym na celu zmniejszenie impaktu na środowisko.
I tak parcele winnic orane są w okresie od kwietnia do sierpnia, co pozwala na całkowite wyeliminowanie środków owadobójczych pochodzenia chemicznego.
We wrześniu naturalna flora znów zajmuje swoje miejsce, sprzyjając rozwojowi mikroorganizmów w glebie podczas okresu zimowego. W rezultacie gleba odradza się, a w winnicy instaluje się wielka różnorodność biologiczna.
Odłogi obsiewane nektarodajnym kwieciem, 5 kilometrów nowych żywopłotów i zakaz polowania w domenie, sprzyjają zachowaniu różnorodności biologicznej, a pasieka jest niezawodnym wskaźnikiem zdrowia całego ekosystemu.
Malartic-Lagravière posiada również własną stację oczyszczalni wód i kompostuje wszystkie odpadki organiczne, używając ich jako naturalnych nawozów.
Świadomość ekologiczna właścicieli Malartic-Lagravière napędza pozytywnie sprzężenie zwrotne:
- faworyzowany rozwój ekosystemu aktywuje życie mikrobiologiczne gleby
- winnica jest naturalnie w świetnym zdrowiu i charakter terroir jest uszanowany
- winogrona są doskonałej jakości, przy zredukowanym impakcie środowiskowym.
Efekt jest nie tylko dobrodziejstwem dla sąsiedztwa, ale przede wszystkim dla win, zyskujących z roku na rok na głębokości smaków, aromatów, mineralności i typowości, wymagając coraz mniej interwencji ludzkiej.